Voor een miljoen op je 50e : hou je aan je plan!

maart 18, 2020

Ik werkte mee aan dit artikel voor De Financiële Telegraaf van Maria van Loosdrecht, 18 maart 2020. Oorspronkelijke titel: “Zet je locatie op Bloemendaal als je je rijk wilt swipen“.

miljoen op je 50ste

Er zijn steeds meer Nederlandse miljonairs. In 2018 kwamen er 26.500 particuliere Nederlandse huishoudens met een vermogen van 1 miljoen euro of meer bij. 

Dat blijkt uit het CBS-rapport over miljonairs dat woensdag is gepubliceerd.

In 2018 was 2,7% van alle huishoudens miljonair. Dat zijn meer dan 207.000 huishoudens, en daarmee vormen de miljonairs in Nederland een groep die ongeveer net zoveel huishoudens heeft als er inwoners zijn in de gemeente Tilburg.

Ondernemers

Mocht je bij het woord miljonair nou denken aan bijvoorbeeld de Kardashian-familie of aan de gemiddelde BN-er dan kom je bedrogen uit. „De meeste miljonairs zijn gewoon ondernemers”, vertelt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. „Zij werken er dan ook heel erg hard voor.” 

37% van de totale bezittingen van miljonairs bestaat uit aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen. In Nederland zijn relatief veel van deze ondernemers boer, zegt Van Mulligen.

Zij hebben hun geld in het bedrijf en in de grond zitten en zijn dus eigenlijk vooral op papier rijk. Ook in de zakelijke dienstverlening zoals in de advocatuur zie je nog relatief veel miljonairs, voegt hij toe.

De relatief stevige groei komt doorat het gewoon goed ging met de economie. „In 2017 groeide de economie met zo’n 2,5%”, zegt CBS-hoofdeconoom Van Mulligen. 

Coronacrisis

Volgens Van Mulligen is het nog te vroeg om te zeggen of de coronacrisis gaat zorgen voor minder Nederlandse miljonairs. Hij heeft al vast wel relativerende woorden: „Tijdens de vorige crisis, in 2008, was het zo dat het hele financiële systeem in crisis zat. De impact van die crisis werkte dus lang door”, legt Van Mulligen uit.

Na die crisis was er inderdaad een afname in het aantal miljonairs. „Het coronavirus zorgt juist voor een externe schok”, voegt hij toe. „Het is een eenmalige oplawaai maar in principe zou alles relatief snel weer de oude moeten kunnen worden.” 

Voor nu is die impact natuurlijk extreem, vooral voor de kleinere ondernemers, maar er is dus hoop. 

Hoe word jij miljonair?

In dat licht kan het lonen om je alvast weer voor te gaan bereiden op de tijd na corona. Hoe zorg je nou dat jij ook meegeteld wordt bij de volgende lichting aan Nederlandse miljonairs? 

„Zorg dat je rijke ouders hebt”, zegt Van Mulligen. „Of dat je een succesvol bedrijf start.” Dat zou dan met name in de landbouw of de financiële sector moeten zijn, voegt hij toe. „Bij de horeca-ondernemers zien wij weinig miljonairs.” 

Financieel planner van het jaar 2018 Hanneke Wolff-Rierink zegt: „Het is werken. Heel hard werken.” „Er zijn drie factoren die je kan beïnvloeden: arbeid, uitgaven en rendement.” Met een soort routeplanner kun je je financiële toekomst zo uitstippelen dat je op een bepaalde leeftijd een miljoen in vermogen hebt, zegt Wolff-Rierink.

„Je moet zorgen dat je bezit hebt dat waarde heeft: je bankrekening, iets van beleggingen, een verzameling zoals kunst of antiek of auto’s, of een tweede huis bijvoorbeeld”.

”Hierbij moet je voor ogen houden dat je het voor de lange termijn doet, zegt ze. „Zeker beleggen doe je voor de lange termijn, dus ook met de coronacrisis zou dat door moeten kunnen lopen.” 

„Je kunt bijvoorbeeld per dag €64 inleggen als je 25 bent. Met 4% rendement heb je dan een miljoen als je 50 bent. Dat is zo’n €2000 per maand”, rekent Wolff-Rierink voor. „Dat is wel veel dus dat werkt meestal zo: In het begin leg je een klein beetje opzij van je spaargeld. Naarmate je meer gaat verdienen leg je meer opzij.”

Wolff-Rierink zegt ook: „Zoek de balans tussen wat er in gaat en wat er uit gaat. Wat je vaak ziet is dat als je meer gaat verdienen, dat je dan ook meer gaat uitgeven. Dan moet je plan om de hoek komen kijken.  Als je nou dat miljoen wil hebben op je 50e moet je je aan die routeplanner houden.” 

Fleur Kroonbergs, financieel planner van het jaar 2019, moet een beetje lachen om de vraag in het licht van de coronacrisis. „Je wordt nu het snelst miljonair door als miljardair een vliegtuigmaatschappij te kopen” zegt ze gekscherend. 

Aandelen

„Op dit moment is het lastig”, voegt ze toe. „Aan de andere kant is de beurs nu dusdanig laag dat als je in kan stappen en het gaat weer een beetje beter, dan je dan super rendement kan maken.”

Hierbij merkt ze wel op dat „als je de beurs op gaat, je niet uit emotie moet gaan handelen. Koop aan als je denkt dat de beurs laag is, en ga niet direct verkopen als je aandelen gaan zakken.” Daarnaast blijft investeren in vastgoed een goede keuze, zegt Kroonenberg. 

Als je nog een miljonair in de kroeg, of in deze corona-tijden dan maar op tinder, tegen het lijf wil lopen kun je dat het beste doen in Noord-Holland, en dan vooral in Bloemendaal. Daar wonen namelijk de meeste van de Nederlandse miljonairs. 

In een kwart van de miljonairshuishoudens is overigens een vrouw kostwinnaar, volgens CBS-hoofdeconoom Van Mulligen, dus doe je voordeel met die kennis. De minste miljonairs wonen in Flevoland, Groningen en Limburg. 

Naschrift: Voor veel mensen is het niet nodig om een miljoen te verdienen. Zoek gewoon een goede balans tussen wat er binnenkomt en wat er uitgaat en maak een financieel plan. Hou je eraan. Bezoek een onafhankelijk financieel planner, die kijkt over je schouder mee en zorgt dat je je aan je plan houdt.

Misschien ook van interesse …

Belastingtarieven 2023
Belastingtarieven 2023

Belastingtarieven 2023 Praktisch voor het overzicht, de nieuwe belastingtarieven voor het jaar 2023. Zie hier voor die...

Lees meer
Het grotere plaatje
Het grotere plaatje

Financieel planners kijken naar het grotere plaatje. Welke adviseur heb je nodig en voor welke situatie? Op 8 november...

Lees meer