Voorjaarsschoonmaak voor uw financiële planning

maart 31, 2020
Financiële voorjaarsschoonmaak

Het voorjaar is al van start gegaan. Het coronavirus zorgt ervoor dat u net als miljoenen andere Nederlanders meer tijd in en rond het huis doorbrengt. Een goed moment om aan de gang te gaan met uw eigen grote financiële voorjaarsschoonmaak en uw financiën eens goed onder de loep te nemen.

(Een publicatie van FFP, de federatie van gecertificeerd financieel planners van 31 maart 2020)

De grote financiële voorjaarsschoonmaak bestaat uit de volgende vijf stappen:

1. Financieel inzicht en overzicht

Een belangrijk doel is dat u grip krijgt op uw persoonlijke financiën. Dat vereist onder andere inzicht in uw inkomende en uitgaande geldstromen. Dat klinkt makkelijker dan het is. Bij de meesten van ons komen er elke maand honderden euro’s binnen. Geld dat vaak snel weer nodig is om aan de diverse financiële verplichtingen te voldoen. Zoals huur of hypotheek, boodschappen, energie en verzekeringen. En zo nu en dan een grote rekening van bijvoorbeeld de tandarts, auto of onvoorziene of feestelijke uitgaven. Een patroon dat zich iedere maand herhaalt. 

Hebt u hier goed zicht op of niet? Een hulpmiddel bij het goed regelen van uw financiën is bijvoorbeeld een digitaal huishoudboekje. Deze maakt op een gemakkelijke manier inkomsten en uitgaven inzichtelijk. 

2. Gezonde financiële positie

Veel mensen vinden het belangrijk hoeveel ze verdienen. Echter het gaat er niet om hoeveel u verdient, maar om hoeveel u per maand uitgeeft en/of overhoudt. Een gezonde financiële positie betekent dat u structureel minder geld uitgeeft dan er maandelijks binnenkomt. 

Een gemiddelde gezonde financiële buffer is in ieder geval minimaal gelijk aan drie maandsalarissen, of meer. Deze buffer is er om onverwachte kosten op te vangen, zoals een kapotte wasmachine of andere calamiteiten. Zo voorkomt u bovendien dat, als het even tegenzit, u geld gebruikt dat bestemd is voor later. Of dat u hiervoor een consumptief krediet of andere lening moet afsluiten. 

Een goede manier om een buffer op te bouwen is om per maand automatisch vijf tot tien procent van uw netto-inkomen te sparen en/of te beleggen. Verder is het verstandig om vanaf nu van elke loonsverhoging minimaal de helft te sparen of te beleggen. Zo bouwt u ongemerkt een mooi kapitaal op. 

3. Financiële rust

Voor onzekere tijden is het extra belangrijk dat u financiële rust creëert, zodat u niet wakker ligt van uw financiën. Misschien is dat nu ook op u van toepassing. De ideale situatie is dat u er nu en in de toekomst gerust op bent dat u onvoldoende geld hebt om in uw levensonderhoud te voorzien.

Ook krijgt u financiële rust als u weet dat u goed financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid, ontslag of minder opdrachten of overlijden kan opvangen.

En eerlijk, zou u niet graag financiële rust voor uzelf creëren? Bent u ondernemer of zzp’er en heeft u geen of verminderd inkomen door het coronavirus? Kijk op de website van de kamer van koophandel of voor maatregelen uit het steunpakket van de overheid? 

4. Passende financiële producten

Hebt u in het verleden financiële producten afgesloten? Denk bijvoorbeeld aan een spaarrekening, beleggingsrekening, hypotheek, lijfrentepolis en verschillende verzekeringen. Nu u bezig bent met uw eigen grote financiële voorjaarsschoonmaak is het goed om eens te kijken of de in het verleden afgesloten financiële producten nog passend of wellicht inmiddels overbodig zijn. 

Handige checklist voor elk financiële product dat u hebt afgesloten:

  • Met welk doel heb ik dit financiële product afgesloten?
  • Draagt het product nog aan bij aan het realiseren van mijn doelstellingen? Waarom wel, waarom niet?
  • Past dit financiële product bij mij? Waarom wel, waarom niet?
  • Begrijp ik hoe dit financiële product in elkaar steekt?
  • Vind ik de kosten acceptabel?

U kunt op basis van de antwoorden concluderen of dit product nog past bij uw situatie. Vermijd een kortetermijnoplossing voor een langdurig probleem. 

5. Raadpleeg een onafhankelijk financieel planner

Veel van bovenstaande zaken kunt u wellicht zelf. Als onafhankelijk financieel planner kan ik u helpen om nog meer te halen uit uw financiële voorjaarsschoonmaak. En door het proces van financiële planning ondersteun ik u graag met het verkrijgen van financiële rust en het maken van passende en wijze beslissingen voor de nabije en wat verdere toekomst. Neem gerust contact op voor een kennismaking. In deze tijden kan dat ook op afstand, via de verschillende videobel-mogelijkheden. 

Misschien ook van interesse …

Belastingtarieven 2023
Belastingtarieven 2023

Belastingtarieven 2023 Praktisch voor het overzicht, de nieuwe belastingtarieven voor het jaar 2023. Zie hier voor die...

Lees meer
Het grotere plaatje
Het grotere plaatje

Financieel planners kijken naar het grotere plaatje. Welke adviseur heb je nodig en voor welke situatie? Op 8 november...

Lees meer