Heb jij jouw leven van morgen financieel op orde?

6 oktober 2020, bron beroepsvereniging FFP (met een kleine aanpassing)

 

De gevolgen van het coronavirus zijn overal voelbaar. Denk aan een lagere economische groei, een hogere staatsschuld, meer faillissementen en een hierdoor oplopende werkloosheid. Heeft de coronacrisis ook gevolgen voor jou? Zorg voor een helder en persoonlijk financieel plan om goed voorbereid te zijn op elke situatie.

 

Hieronder vind je vijf redenen voor het hebben (of maken) van een goed financieel plan uitgewerkt. Ik, als onafhankelijk financieel planner zonder productverkoop ondersteun je hier graag bij.

  1. Een goed financieel plan geeft je financiële rust
  2. Een financieel plan helpt je bij het organiseren van je inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden
  3. Een financieel plan helpt je om je persoonlijke financiële wensen en doelen te bereiken
  4. Met een solide financieel plan bescherm je jouw nabestaanden financieel
  5. Financiële planning bereid je voor op financiële noodsituaties

Financiële rust

Een van de belangrijkste kenmerken van een financieel plan is dat deze zorgt voor financiële rust. Het zorgt dat je lekker slaapt en draagt hiermee  bij aan je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Een goed financieel plan geeft je zekerheid of je nu en in de toekomst voldoende geld hebt om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Ook weet je hoe je de financiële gevolgen van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, ontslag kan opvangen of hoe je financieel na een echtscheiding ervoor staat.

 

Goed georganiseerd

Financiële rust start met financieel inzicht en overzicht. Met een financieel plan beschik je over een overzicht van je totale inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden plus inzicht in hoe eventuele financiële producten die je in het verleden hebt afgesloten werken. Dit maakt direct een eind aan die stoffige schoenendozen en mappen. Een goed financieel plan helpt je ook met het analyseren van je financiën.  Passen ze nog? Is er iets anders voor jou beter? En welke soort kies je dan? Een onafhankelijk financieel planner zonder productverkoop ondersteunt je in wat nodig is voor jou. Niet-passende producten kunnen dan worden beëindigd, wat eventueel mooie besparingen kan opleveren.

 

Realiseren doelen

Financiële planning helpt je met financieel vooruit te kijken. Je bepaalt je wensen, doelen en dromen voor nu en de toekomst en stemt je financiën hier dan ook op af. Daarnaast bekijk je een aantal keren per jaar of je nog op koers ligt om je toekomstige doelen te realiseren. Voortaan neem je financiële beslissingen met het einde in zicht: het bereiken van je wensen en doelen.

 

Nabestaanden financieel beschermd

Velen vinden het belangrijk dat zij in geval van overlijden hun partner en eventuele kinderen financieel goed verzorgd achter laten. Met name dat zij in het huis kunnen blijven wonen en in het gewenste levensonderhoud kunnen blijven voorzien. Een solide financieel plan maakt duidelijk of dit het geval is en zo niet, hoe dit op te lossen is.

 

Voorbereid op financiële noodsituaties

Een financieel plan zorgt ervoor dat je te allen tijde beschikt over een financiële buffer (je wil goed blijven slapen!). Hoe hoog deze buffer moet zijn hangt af van jouw specifieke situatie. Advies voor huishoudens is om dit drie tot zes netto maandsalarissen te laten zijn.  Maar is dit voor jou ook zo? De buffer is er om onverwachte kosten op te vangen, zoals een kapotte wasmachine. Of andere calamiteiten, zoals tijdelijk minder inkomen door de coronacrisis. Bovendien voorkom je op deze manier dat als het even tegenzit, je geld gebruikt dat bestemd is om je levensdoelen te bereiken.

 

Wil je ervaren hoe financiële planning kan helpen? Neem dan eens contact met mij op, als onafhankelijk financieel planner zonder productverkoop gaat het mij alleen om jouw belang!